Средња економска школа Сомбор из Србије, Agrupamento de Escolas de Barcelos из Португала и Stredna odborna skola из Словачке су успешно учествовале на Ерасмус+ позиву Call 2019 Роунд 1 КА2 - Цооператион фор innovation анд the exchange оф good працтицес, КА202 - Стратегиц Партнерсхипс фор воцатионал едуцатион анд траининг.

Школама је одобрен заједнички пројекат под називом „Caterers On The Run” (“Кетеринг услуга”)

Референцијални број пројекта је: 2019-1-РС01-КА202-000847
Трајање пројекта: 01. октобар 2019. – 31. август 2022.

Партнери на пројекту су:
Водећи апликант СРБ: Средња економска скола Сомбор, Сомбор, Србија
Партнер СВК: Srednja Stredna odborna skola, Banska Bystrica, Словачка
Партнер ПРТ: Agrupamento de Escolas de Barcelos, Barcelos, Португал

Циљ пројекта:
Циљ пројекта “Кетеринг услуга” је да кроз развијање стратешких партнерстава јачамо кључне компетенције ученика у иницијалном и континуираном ВЕТ образовању, развијамо професионалне компетенције наставника стручних предмета у ВЕТ образовању и да подржимо постављање и интернационализацију имплементације стратегија ВЕТ-а.

Активности пројекта

Први транснационални састанак пројектних партнера (ТПМ) у оквиру пројекта „Кетеринг услуга“ одржан је од 04.-06. децембра 2019. године у Barcelosu(Португал).

Током састанка партнери су се ближе упознали са активностима на пројекту, планираним производима интелектуалног рада и активностима дисеминације и контроле квалитета. Представљено је тренутно стање у систему школства и организација наставног процеса у Србији, Португалији и Словачкој. Посебна пажња је посвећена дискусији о изради приручника за додатну наставу у ком ће ученицима бити приближен кетеринг бизнис као грана угоститељства и кетеринг услуга у систему стручног образовања и обука.

Пре почетка реализације планирнаих обука и пре почетка израде приручника Кетеринг услуга, пројектни тим партнера на пројекту је анализирао проблеме и потреба за кетеринг услугом и бизнисом у све три партнерске државе, написао је публикацију Анализу о потреби тржишта за кетеринг бизнисом.

Анализа о потреби тржишта за кетеринг бизнисом

Креирана је и интегрисана структура обуке Кетеринг услуга која се састојати од три наставне области:
I наставна област: Пекарски и посластичарски аспекти кетеринг бизниса
II наставна област: Куварски И услужни аспекти кетеринг бизниса
III наставна област: Предузетнички аспекти кетеринг бизниса.

Joint training programmes for Caterers on the RUN

Обука Ц1 LTT “Пекарски и посластичарски аспекти Кетеринг бизниса” је рализована у периоду од 24. до 27. августа 2021. године. Домаћин обуке је била Средња одборна школа из Банске Бистрице, Република Словачка. Циљ обуке је развијање професионалних компетенција наставника стручних предмета, оспособљавање наставника за израду и декорисање пекарских и посластичарских производа карактеристичних за модерни кетеринг. Обуци су, поред наставника домаћина и наше школе присуствовали и наставници партнерске школе Агрупаменто де Есцолас де Барцелос из Републике Португалије.

Поред теоријских и практичних радионица о пекарским и посластичарским аспектима кетеринга, учесници су се упознали и са културолошким одликама Банске Бистрице и суседне Банске Стиавнице која је под заштитом Унеска


Обука Ц2 LTT Куварски и услужни аспекти Кетеринг бизниса одржана је у Средњој економској школи Сомбор у Сомбору, Република Србија, у периоду од:
*учесници из Словачке од 05.07.до 08.07.2021.
*учесници из Португалије од 07.07.2021. до 10.7.2021.
Обуци су присуствовали по три наставника из сваке партнерске организације.

Концепт за обуку „Куварски и услуţни аспекти кетеринг услуге“ је настао као одговор на резултате и закључке урађене Анализе потреба кетеринг услуге.

Циљ обуке „Куварски и услуţни аспекти кетеринг услуге“ је оспособљавање учесника за припрему намирница, израду, сервирање и декорисање јела карактеристичних за кетеринг услугу.

Успешно завршена обука по овом програму даје могућност стицања основних знања,вештина и стручних компетенција неопходних за обављање послова припремања и сервирања јела и напитака кетеринг услуга.

Гостима је уприличена пловидба Великим бачким каналом ради упознавања његове историје и уţивања у лепотама Горњег подунавља, прошетали градом и упознали се са делима сомборског сликара Милана Коњовића, музејом града Сомбора, Градском кућом.

Гости су прошетали и Палићким језером и видели водоторањ, музички павиљон,спомен чесму изграђену 1912. године у стилу сецесије као и велику терасу, најзначајнији објекат на Палићу. Потом је уприличена посета граду Суботици и гости су упознати са најзначајнијим грађевинама у центру града: градска библиотека,споменик Матији Корвину,зграда градског музеја,Градска кућа (изграђена између 1908 и 1912 год. у стилу сецесије са романтичарском нотом мађарског фолклора).


Обука Ц3 LTT Предузетнички аспект Кетеринг бизниса одржана је у период од 02. до 05. октобра 2021. године. Обуку је организовала партнерска школа Agrupamento de Escolas de Barcelos, Barselos из Португала. Обука је имала за циљ да развије професионалне компетенције наставника стручних предмета које се тичу предузетничких вештина са акцентом на дистрибуцији и промоцији савремене кетеринг услуге. Поред наставника Средње економске школе из Сомбора и школе из Португалије, обуци су присуствовали и наставници Средње одборне школе из Банске Бистрице, Република Словачке.

Наставници су имали прилику виде Атлански океан, те да обиђу и град-луку Порто, који је, због своје архитектуре и бројних мостова на реци Дуро стављен под Унескову заштиту. С обзиром да је посета овој земљи уприличена у јесен, посебно искуство је било прошетати чувеним португалским виноградима и пробати грожђе од којег се прави познато слатко вино “Порто” које краси многе столове кетеринга за венчања, широм света.

Обука Ц4 LTT Краткорочна размена ученика

У Средњој одборној школи из Банске Бистрице, Република Словачка у период од 21.03. до 25.03.2022. године боравило је шест ученика (четворо из смера кувар и двоје из смера конобар) у активности краткорочна размена ученика. Ученици су стеки нова знања и искуства о начину функционисања великог система у који су увезани настава, теоријска и практична, производна делатност, маркетинг и пласман робе. Били су задивљени ефикасношћу организације и тимског рада који су нам представљени током боравка. Ученици си били ангажовани у свим сегментима школе који се тичу угоститељства, како у кухињи, тако и у пекари и у посластичарском делу школе. Обишли су школски простор уз водича из тима школе-домаћина. Упознали си организацију и начин функционисања свих сегмената школе и дома ученика - простор за наставу, производњу, продају. Снажан утисак на ученике је оставила ефикасна подела послова на чланове колектива и адекватно укључивање ученика у дневне послове и обавезе у установи, као и величина саме школе и број ученика.

Учествовали су у практичној настави профила пекар, посластичар и кувар, посматрали су технике рада у настави, однос наставник- ученик и ученик – ученик у наставном процесу (у сваком делу /области присутно је било и неколико ученика школе који су помагали и нама гостима из Србије и Португалије, као и самим наставницима). У пракси смо примењивали теоријски научено о кетерингу кроз рецепте који ће се наћи у нашем заједничком приручнику, на крају пројекта. Правили су неколико јела и посластица из Словачке, тако да смо сви ми имали своју улогу у тој припреми и изради. Сва три дела школе где смо били укључени (кухиња, пекара и посластичарница) су били адекватни, доста модерно опремљени и прилагођени раду са већим бројем ученика

Наши ученици су неку опрему по први пут употребљавали јер она не постоји у нашој школи ( као што су машине за дизање теста у пекари), али су се одлично снашли и пуно тога научили и усвојили. У разговору са запосленима информисала сам се о механизмима успостављања правила и прихватања организационе културе од стране ученика.

Затварајућа конференција пројекта Кетеринг услуга

Дана 27. јуна 2022. године, Срдња економска школа Сомбор је организовала и реализовала Затварајућу конференцију у оквиру пројекта Кетеринг услуга/Цатерерс он the рун. Затварајућа конференција пројекта је одржана на Дида Хорњаковом салашу. Конференцији су присуствовали партнери на пројекту, а то су Средња одборна школа из Републике Словачке и Агрупаменто де Есцолас де Барцелос из Португалије. Такође конференцији су присуствовали и представници других школа из Србије, Мађарске, Хрватске и Македоније, као и представници Градске управе града Сомбора, привредних и друштвених институција.

Конференција је обухватала два дела. У првом делу је истакнут циљ пројекта који се односи на јачање кључних компетенција ученика у иницијалном и континуираном ВЕТ образовању кроз развијање стратешких партнерстава, развијање професионалних компетенција наставника стручних предмета у ВЕТ образовању, као и подржавање интернационализације имплементације и стратегије ВЕТ-а. Поред циља, публика је упозната и са обукама пројекта које су прошли наставници, као и са радним кампом који је организован за ученике.

Главни резултат пројекта је приручник под називом Кетеринг услуга. Аутори приручника су партнерске школе, а сам приручник је настао као одговор на растућу тражњу за кетеринг услугама са једне стране, а на недостатак литературе која обрађује ову тему, са дуге стране. Приручник је објављен у електронском издању на сајту пројекта на неколико језика, и могуће га је преузети бесплатно. Поред колега из школа, конференцију су својим искуствима обогатили и гости из привреде, овога пута пружаоци кетеринг услуга који су, поред наставника из партнерских школа били главни актери другог дела конференције која се односила на панел дискусију. Модератор панел дискусије подстакла је учеснике да истакну изазове са којима се суочавају у послу.

 


 Флајер

Приручник Кетеринг услуга

Кључни резултат пројекта је израда Приручника Кетеринг услуга, који ученицима стручног образовања профила кувара, конобара, пекара, посластичара и предузетништва пружа могућност да теоријски и практично науче основе кетеринг услуге и тиме ојачају своје кључне компетенције.

Овај приручник ће допринити конкурентнијем статусу ученика по завршетку школовања при запошљавању, с обзиром да у школама за стручно образовање образовни програми се не мењају брзином коју то тржиште рада изискује што представља проблем. Приручник је намењен и свим осталим заинтересованом за целоживото учење: наставника, инструктора и ментора у области стручног образовања и обука.

Приручник Кетеринг услуга на 4 језика:

 

Линкови: