Недеља сећања и заједништва

Одлуком Владе Републике Србије образована је Радна група за успостављање Меморијалног центра у у знак сећања на жртве масовног убиства у Огледној основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду. Радна група предложила је организовање Недеље сећања и заједништва у свим школама на територији Републике Србије, у периоду од 7. до 10. маја 2024. године.

Циљ Недеље сећања и заједништва је одавање поштовања жртвама, подршка њиховим породицама, пријатељима и широј заједници, као и развој вредности, вештина, знања и критичког размишљања код ученика, потребних за живот у савременом друштву, кроз реализацију активности које су усмерене на неговање културе сећања, развој и промоцију хуманости, емпатије, толеранције, поштовања и дијалога.

Средња економска школа Сомбор је низом активности обележила ову недељу, 07. маја је емитована радио емисија коју је осмислила професорка Нада Плећаш.

Професорка Сандра Менц је са ученицима I-1, I-2, I-6 и III-2 одржала неколико радионица / игара ради јачања тимског духа и заједништва.

У Недељи сећања и заједништва расписан је литерарни конкурс у нашој Школи под називом „Има нечег дивног у томе што се живи“. Конкурс је завршен крајем маја, а најбољи рад на задату тему написала је Драгана Димић, ученица II-3 одељења, чији је ментор професорка Мира Трбовић.

10. маја са почетком у 10.00 часова у Средњој техничкој школи су одржани међушколски сусрети уечника школе домаћина, СЕШ и СОШОВ „Вук Караџић“. Истог дана је одржана радионица „Годину дана после“ коју су са ученицима од првог до четвртог разреда организовале професорке Валерија Форгић и Јасмина Борић.

Фрушкогорски маратон

Дана 27. 4. 2024. ученици Школе (њих 72) у организацији професорки Наташе Градинац и Нивес Ковач, учествовали су на Фрушкогорском маратону који се традиционално одвијао 47. пут на територији Националног парка „Фрушка гора“, на Поповици. Своју подршку ученцима и колегиницама на овогодишњем маратону су дали и професори Бојан Суботић, Марина Милаковић и Марија Шијан.
Овогодишња рута маратона обухватила је 14 стаза различитих дужина и висинских разлика, од којих је 9 било рекреативног карактера са циљем промоције здравог стила живота и очувања природе, као и културног и историјског наслеђа. Све стазе су трасиране у брдовитомм, шумском појасу Фрушке горе. Слоган овогодишњег маратона је „Живот је маратон“.
Маратон је спортско такмичарско – рекреативна манифестација, једна од најстаријих у Европи тог типа, коју је посетило 11.000 учесника из 20 земаља. Окупљање је почело у 9.00 часова ујутро када је стартовала стаза. Дуж стазе учесници су могли да виде бројне средњовековне српске манастире, попут Гргетега, Старог Хопова, Новог Хопова, Јаска, Бешенова, као и телевизијски торањ на Црвеном чоту, разрушен у НАТО бомбардовању 1999. године и да се попну на највиши врх Фрушке горе (539 метара).
Наши ученици су се определили за 2 стазе: приправнички јужни маратон 22,738 км и приправнички источни маратон 16,318 км. Циљ је да сваке године учествујемо на маратону и да популаризујемо ову манифестацију
По завршетку маратона, око 18.00 часова, ученици су се окупили на Поповици, одакле су кренули за Сомбор, уморни, али пуни утисака што су овај дан провели у природи и надисали се свежег ваздуха. Детаље са маратона, погледајте у фото-галерији!

Светосавска академија

Дана 27. јануара у Средњој економској школи Сомбор одржана је Светосавска академија која је уједно била и прослава 135 година постојања Школе. Поздравну реч гостима и запосленима упутила је директорка, Наталија Катанић, која се осврнула на саме почетке од оснивања 1888. године па све до данас.
Обред освећења славског колача и кољива служио је протонамесник, отац Сава Николић, који је у дирљивој беседи присутнима отворио нове теме и указао на проблеме и изазове са којима се суочавају професори у свом послу данас. Програм су водили ученици Ива Вајсенбургер IV-1 и Владимир Косановић II-1.
Свечану академију су припремиле професорке Марина Милаковић и Иванчица Кнежевић, а кореографију за музички програм осмислила је професорка Марија Лукић.
Присутни су били гости из локалне самоуправе, привреде, родитељи, пензионери и гости из партнерских школа из Баје и Кишкунхалаша, Република Мађарска. Кума славе била је госпођа Божидарка Костић, финансијски директор у предузећу „Agribusiness Partner“ доо из Сомбора која се пригодним речима обратила свим присутнима уз посебно обраћање ученицима јер је и она сама била ученица наше Школе.
Кумство за наредну годину предузео је господин Павле Куцурски, власник фирме „Агроплод“ доо из Стапара, који је такође био ученик наше школе и искористио је ову прилику да се захвали својим професорима, сада већином у пензији, којима је захавaлан на знању које је стекао у нашој Школи. Ученицима је поручио да је мишљења да ко год да је похађао СЕШ Сомбор, има добру основу за даље напредовање у свету привреде.
Овом приликом додељене су награде ученицима, професорима и запосленима за успех, труд и постигнућа у раду у претходној години. Такође су додељене захвалнице нашим партнерима из привреде, локалне самоуправе и школске управе.
Због препоруке министарке, програм је реализован без музике, али у једној опуштеној и пријатељској атмосфери.

Светски дан рачуновођа

Дана 10. новембра Средња економска школа Сомбор је обележила Светски дан рачуновођа, Овај дан је одабран зато што је 10. новембра 1494. године објављена у Венецији књига под називом „Све о аритметици, геометрији и пропорцији“. Аутор је италијански математичар и фрањевачки фратар Лука Бартоломео де Пачоли. Пачоли је са 27 страница расправе на тему двојног рачуноводства заслужио звање „отац модерног рачуноводства“.

Рачуноводство се понекад назива и „језиком бизниса“, јер је кључни ослонац финансијског извештавања и пословних информација о пословним догађајима за многе групе корисника.

Иницијатор обележавања овог важног датума била је Сања Пешић, професорка рачуноводства, уз подршку професорки Нивес Ковач и Јелене Павић, професорки економске групе предмета.

Ученице Радана Трнинић и Теодора Копреница из IV-3 су саставиле текст за радио емисију која је емитована тога дана, а њих две су уз помоћ ученика Тијане Стојаков и Димитрија Ракочевићa из IV-4 уредиле простор у холу Школе и поставиле изложбу са горе наведеном темом.


Виртуелна предузећа у школи

Почетак рада виртуелних предузећа повезан је са увођењем огледних одељења, наиме, од 01. септембра 2003. године уведено је прво огледно одељење образовног профила пословни администратор. Наредне године је уведен оглед и у профил финансијски администратор, а 01. септембра 2007. године комерцијалиста.

Основна разлика ових, тада огледних одељења, од класичних је појава практичног рада у школи, у виду ученичких виртуелних предузећа. На часовима обуке ученици симулирају рад у предузећу, послују међусобно, али и са предузећима из окружења, а по потреби и из Школе.

Данас, након изласка ових профила из огледа, и уласка у редован образовни систем, виртуелна предузећа су постала саставни део наставе предмета Пословна и админстративна обука, Финансијско-рачуноводствена обука, Обука у виртеуленом предузећу и Економско пословање. Образовни профил економски техничар, од 01. септембра 2019. године такође има виртуелно предузеће.

У овој школској години активна су 22 виртуелна предузећа чија настава се одвија у кабинетима за рад који су опремљени најсавременијим софтвером и рачунарима најновије генерације. Ученици на располагању имају сву потребну опрему, као и канцеларијски прибор и пратећу опрему. Наставу изводе професори стручни за исту који су похађали обуке и низ година раде и изводе овај вид активне наставе.

Сваке године у Школи се организује Сајам виртуелних предузећа на којем учешће пријављују предузећа која испуњавају услове такмичења и на тај начин ученици демонстрирају своја знања, умећа и способности која су стекли приликом школовања. Посебно истичемо ученике градских основних школа које позивамо да буду посетиоци манифестације и тако се лично увере у могућности које наша Школа нуди.

За учеснике Сајма стручни жири проглашава прва три места од којих победник представља нашу Школу на Републичкој смотри виртуелних предузећа која ће наредих десет година бити у Пироту, такође се додељују и специјалне награде и захвалнице свим учесницима. Предузећа која су освојила прва три места добијају и скромне награде које финансира Средња економска школа Сомбор.

Виртеулна предузећа наше Школе су од самог почетка била активна на свим сајмовима републичког и на два међународног карактера. Табеларни преглед је дат у табели:

Назив смотреГодинаМестоВиртуелно предузећеПрофесор
I Сајам виртуелних предузећа 2006. Београд „Гуливер“ Наташа Градинац
II Сајам виртуелних предузећа 2007. Чачак „Колибри“ Јадранка Дражић
III Сајам виртуелних предузећа 2009. Параћин „Seal“ Наташа Градинац
IV Сајам виртуелних предузећа 2011. Бечеј „The World of Illusion“ Нивес Ковач
V Сајам виртуелних предузећа 2013. Бор „Green Garden“ Наташа Градинац
VI Сајам виртуелних предузећа 2015. Сента „Медоленд“ Софија Вукобратовић
VII Сајам виртуелних предузећа 2017. Чачак „Папирус“ Стеван Галац
VIII Сајам виртуелних предузећа 2019. Крушевац „Bookmark“ Наташа Градинац
IX Сајам виртуелних предузећа 2023. Пирот „Sport Time“ Наташа Градинац
X Сајам виртуелних предузећа 2024. Пирот „РИО“ Рада Добријевић - Проле

На међународном нивоу учлешће су узеле две екипе, 2009. године предузеће „Seal“ које је водила професорка Наташа Градинац у Салцбург у Ауструји и следеће 2010. године предузеће „Беболино“ које је водила професорка Јадранка Дражић у Сарајево у Босни и Херцеговини.

С обзиром да су потребна значајна финансијска средства за свако учешће на сајму, посебно на међународном нивоу, ових активности није било више.

Гледајући све горенаведене чињенице, видимо да је заинтересованост наших ученика за ове активности велика и за сваку похвалу. На овај начин сем својих личних компетенција, ученици развијају друштвене вештине, упознајући друге ученике, путујући у друге градове и стичу нова искуства.

Фотографије са школских сајмова можете погледати у фото галерији.