Пројекат “Храна нас повезује“ број уговора 2019-1-РС01-КА102-000633, који се имплементира у оквиру програма Европске уније за образовање Ерасмус+ 2019.
Носилац пројекта: Средња економска скола Сомбор, Србија
Пројектни партнери:
1. AGRUPAMENTO DE ESCOLAS DE BARCELOS, PORTUGAL
2. SHIPCON LIMASSOL LIMITED, Cyprus
Циљеви пројекта
Приоритерни циљеви пројекта "Храна нас повезује" огледају се у стицању професионалних компетенција и практичних вештина ученика, оснаживању професионална знања, вештина и компетенција наставног и ненаставног особља, побољшању језичних компетенција, подизању свести наставног, ненаставног особља и ученика Средње економска школа Сомбор угоститељских профила о значају познавања других култура, успостављењу сарадње са релевантним чиниоцима на интернационалном тржишту рада.
Активности пројекта
У оквиру пројекта реализована је мобилност ученика – обављање стручне праксе ученика угоститељског профила у Португалу, у периоду од 15.02. до 29.02.2020. године. Одабрани учесници за програм мобилност су били 10 ученика образовног профила кувар и конобар из Средње економске школе Сомбор. У пратњи ученика ишли су педагог школе Сања Ференчевић и наставник Бојан Суботић.
Током периода мобилности учесници су посетили партнерску школу Агрупаменто де Есцолас де Барцелос из Барцелоса, у Португалији где су обављали стручну праксу и присуствовали различитим часовима. Такође, учесници су били распоређени у угоститељске објекте у којима су обављали практичну наставу у следећим расторанима „Муралха“, „Ла Fiamma“ и „Аркус“. Ученици су током практичне наставе имали прилику да учествују у изради традиционалних португалских јела, као и да се упознају са различитим методама и техникама сервирања и услуживања јела и пића.
Учествовањем у пројекту мобилности подстакнут је развој личних и професионалних компетенција учесника мобилности као и унапређење језичких и комуникацијских вештина.Осим радног дела, учесници мобилности имали су прилику да се упознају и са културно-историјским богатством Португалије, посетили су различите градове: Порто, Брагу, Повоа де Варзим, Понте де Лима и Валенцу.
У склопу пројекта реализовано је и стручно усавршавање наставног и ненаставног особља методом посматрања на рандом месту (“Job shadowing”) у организацији партнерске институције “Shipcon Limassol Лимитед” из Limassol, Републике Кипар, у периоду од 13.10. до 18.10. 2020. године.
Одабрани учесници за програм мобилности троје запослених Средње економске школе Сомбор, представник школе директор Наталија Катанић и наставници стручних предмета Мелита Даниловић и Емина Есаповић, били су упућени на програм мобилности у партнерску институцију “Shipcon Limassol Limited” у Limassolu. Tokom шест дана стручног усавршавања и особљавања, они су били распоређени да прате И посматрају рад колега, посетили су угоститељске објекте и ресторане, хотеле са 5* звездица, гастро ресторане, присуствоали гастро-радионицама: Однос између хране и културе, Грцка и Кипарска кухиња - утицај истока и запада.
Пројектом се омогућило да учесници мобилности упознају кипарску кухињу, препознају и анализирају прехрамбену пирамиду кипарске исхране, идентификују састојке, технике кухања и презентацију различитих јела кипарске кухиње, као медитеранске земаље. Учествовањем у пројекту мобилности подстакнут је развој личних и професионалних компетенција учесника мобилности као и унапређене језичких и комуникацијских вештина.
Ново искуство које су стекли примениће на унапређење рада Средње економске сколе Сомбор.
Осим радног дела стручног усавршавања, учесници мобилности имали су прилику да се упознају и са културно-историјским богатством Кипра: Променада Молос, Средњовековна тврђава Лимасола, кипарским селом Омодоус и Коуклиа, винаријом Ктима Геролемо.
Линкови: