×

Greška

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but receko/ is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

Srednja ekonomska škola u projektu

„Regionalni centri kompetencija – ReCeKo – Srbija“

Ministarstvo prosvete prihvatilo je inicijativu stručnih škola sa teritorije Republike Srbije, podržanih od strane GTZ-a (Organizacija za tehničku saradnju iz R Nemačke), da razviju i realizuju  program Ogleda pod radnim nazivom: „Regionalni centri kompetencija – ReCeKo – Srbija“, sa ciljem uvođenja novina u oblastima organizacije, upravljanja i finansiranja stručnih škola.

 

Pravo učešća na Konkursu imale su sve škole uključene u GTZ projekat reforme obrazovanja u oblasti ekonomije, prava i administracije, kao i sve stručne škole Zlatiborskog okruga, učesnice projekta „Decentralizacija obrazovanja u funkciji regionalnog razvoja“ – ZORA.

Prijavilo se 32 škole, nakon čega je izvršena evaluacija i bodovanje. Za učešće u izvođenju ogleda odabrano je 12 škola a Srednja ekonomska škola je rangirana kao druga u Srbiji.

Odluku Nastavničkog veća i Školskog odbora SEŠ, za učestvovanje na konkursu, podržali su Gradonačelnik grada Sombor, mr Dušan Jović, RPK Sombor i privredna društva sa kojima škola duže vreme sarađuje.

Pored Srednje ekonomske škole iz Sombora u ogledu učestvuju srednje stručne škole iz Paraćina, Niša, Bečeja, Gornjeg Milanovca, Čačka, Užica, Požege, Bora i Priboja.

Ministarstvo prosvete, uz podršku GTZ-a, proteklih godina radi na reformi ekonomskog stručnog obrazovanja. Sa napredovanjem projekta postale su jasne i granice dosadašnjeg pristupa.

Stručne škole u Srbiji i dalje nedovoljno usmeravaju svoju obrazovnu ponudu prema lokalnim i regionalnim potrebama – kako kvantitativno tako i kvalitativno. Ovakav pristup vodi ka značajnom rasipanju socijalnih resursa, stvara frustracije kod novih generacija i dovodi do toga da izostaje prisustvo stručnog obrazovanja kao instrumenta za pospešivanje regionalne politike.

Kako bi škole u budućnosti postale mesta za pružanje usluga u svrhu lokalnog i regionalnog razvoja, obaveze i prostor za delovanje i odlučivanje škola neophodno je proširiti. To je nemoguće ostvariti u centralizovanom sistemu obrazovanja.

Cilj projekta je razviti srednje stručne škole u regionalne centre kompetencija za stručno obrazovanje. To znači da će škole dati svoj doprinos regionalnom razvoju obezbeđivanjem stručnih kadrova traženih na tržištu rada, a učenicima  koje obrazuju najbolju moguću perspektivu u poslu.

Projekat donosi višestruke koristi a jedna od njih je da  školski sistem kao celina ispunjava svoj društveni zadatak na visokom nivou a da stručno obrazovanje povećava svoj ugled u društvu.

U periodu od četiri godine, koliko je planirano  trajanje projekta, Srednju ekonomsku školu očekuje niz aktivnosti. Trenutno je u toku početna faza tj. analiza trenutnog stanja na različitim poljima delovanja škole.

                                                                                                                  Natalija Katanić, prof.

{gallery}receko/{/gallery}